När är det bäst att sälja hus?

När är det bäst att sälja hus och vid vilken tid på året kan man se sig själv ha bäst förutsättningar att nå högsta möjliga slutpris? En husförsäljning följer alltid en viss logik där en köpare vill betala så lite pengar som möjligt och där en säljare vill nå det exakt motsatta: man vill sälja till högsta möjliga pris. Hur kan den senare nå sina mål?

En säljare kan använda tiden till sin fördel och vänta in vissa perioder på året då hus normalt säljs till ett högre slutpris. Det finns emellertid vissa faror även med detta tillvägagångssätt. De kommer visas senare, men först så kan det vara bra att veta att följande månader och perioder normalt ger högre slutpriser:

  • Tidig vår: Under den tidiga våren så brukar det normalt vara bra att lägga ut sitt hus till försäljning. Detta då alla helger är avklarade och spekulanter återgår till vardagen igen; något som innebär att jakten på en ny bostad intensifieras. Att lägga ut huset under tidig vår är något som brukar kunna löna sig.
  • Tidig höst: Samma sak gäller här. Sommaren och semestern är slut och därmed är också pausen från livet till ända. Nu har man laddat sina batterier och känner sig redo att hitta en ny bostad. Att lägga ut huset till försäljning i slutet av Augusti eller i början av September brukar bära frukt.

 

Se upp för ökad konkurrens

Det är långt ifrån någon garanti att sälja ett hus till bästa möjliga pris bara för att man väljer att lägga ut det till försäljning under exempelvis den tidiga våren. Man måste vara medveten om att det handlar om en ökad konkurrens också. Visst, det kommer att finnas fler spekulanter och det öppnar upp för budgivningar av intressanta objekt.

Men - det kommer även att finnas fler objekt ute på marknaden och det gör att konkurrensen kan vara så mördande att man får avsevärt mycket sämre bud än vad man räknat med. I många fall kan det löna sig att, så att säga, vara bäst i den egna gruppen och klassen.

Rätt mäklare spelar stor roll

Att sälja ett hus är en utmaning som kräver professionell hjälp. Att ha rätt mäklare gör skillnad och det kan handla om mer än att bara får hjälp med marknadsföring, visningar och med all juridik och ekonomi som en försäljning för med sig. Det handlar även om lite rävspel och en förmåga att läsa olika situationer. En bra mäklare är ofta mer förutseende och äger en förmåga att tänka utanför boxen.

Vad kan det innebära? Ett exempel på detta är att mäklaren är ärlig nog att säga att huset som ska säljas inte kommer att klara konkurrensen. Det kan vara ett hårt slag för en säljare - man får en bedömning av att den egna bostaden inte är tilltalande nog - men det handlar om att få maximal utdelning vid en försäljning.

Enkelt förklarat så kan denna rekommendation innebära att man går ner en viktklass och - på rent boxningsspråk - får möta enklare motstånd. Mäklaren vet att A) huset inte kommer att skilja sig nämnvärt från mängden och B) att det förmodligen kommer att försvinna i konkurrensen som finns tidig vår- och tidig höst. Men, mäklaren vet också att det finns spekulanter även under andra tider på året och om man lägger ut huset exempelvis strax innan sommaren eller i december så kan det innebära att slutpriset blir högre. Mäklaren kan, utifrån konkurrens, göra så att det hus som ska säljas blir bäst i klassen och det som drar till sig mest intresse på Hemnet.

Var förberedd på försäljningen

Att sälja under lågsäsonger behöver alltså inte innebära ett lägre slutpris. Allt handlar om efterfrågan och tillgång. Det man bör vara medveten om är att det ska vara förberett innan och att man ska kunna trycka på startknappen direkt. Allt ska vara fotograferat, stylat och iordninggjort inför en försäljning.

Ditt hus kanske inte visar sin bästa sida under en slaskig dag i slutet av November. Det innebär att du också ska ha fotograferat huset, trädgården och allt annat under den tid på året då det är som allra vackrast - något som normalt är sommaren. Dessa bilder kommer att vara de som säljer och som får spekulanterna att känna att de ger sig in i helt rätt objekt. Förberedelse är A och O.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Solna!

25 Feb 2020