10 sätt att höja värdet inför försäljning

10 sätt att höja värdet inför försäljning. Att sälja en bostad handlar till stor del om att tänka i 180 grader och att våga se saken ur en potentiell köparens perspektiv. Många blir lite för hemkära och ser sin bostad genom ett filter av hemtrevlighet. Att man själv trivs i en bostad och tycker att den är estetiskt tilltalande är emellertid inte synonymt med att andra gör det. Långt därifrån.

Många säljare går in i försäljningar med felaktiga förväntningar. Man har kanske använt sig av en värdering online och har genom detta fått ett pris som man också tar för givet att det ska gälla. En onlinevärdering ger ett hum om hur ett pris skulle kunna bli - det ger inga exakta siffror. Den baseras på statistik till största del. Hur har bostadsförsäljningar i området sett ut tidigare? Den säger alltså ingenting om bostaden i fråga.

Diskutera med mäklaren innan

Alla bostäder har sin egen personlighet, sin egen charm, sina egna fördelar - och sina nackdelar. De senare är viktiga att vara medveten om; detta då nackdelarna med bostaden är de som ofta fäller avgörande för hur slutpriset blir. Nackdelar som definitivt kan korrigeras och därmed också ge dig ett högre slutpris.

Vilka nackdelar kan då en bostad ha och vad bör man tänka på att se över innan man lägger ut till försäljning. Rent generellt så finns det några detaljer som brukar sticka ut och här följer 10 tips som kan höja värdet på din bostad innan en försäljning:

  • Fråga mäklaren om råd. Det första tipset är att hitta en mäklare med kunskap och erfarenhet - en mäklare som kan ge en ärlig och uppriktig värdering av din bostad. Rätt mäklare kan ge dig värdefulla tips kring hur du ska tänka och hjälpa dig med att ta fram en strategi för försäljningen. Det är extremt viktigt och följande punkter är definitivt några tips som återkommer hos skickliga mäklare.

 

  • Hitta målgruppen: Vem säljer du för? Du kanske bor i ett område som är populärt för barnfamiljer. Det innebär att din bostad kanske ska säljas med sådana i åtanke - snarare än för singlar. Att göra om din walk-in-closet till ett litet barnrum kan vara en idé. Att inreda med god förvaring en annan. Tänk dig vad en barnfamilj vill ha och utgå från detta. Har du en erfaren mäklare vid din sida så kan denne inkludera alternativa planlösningar i prospektet.

 

  • Styling: Homestyling är en väldigt viktig punkt som fångar andemeningen i budskapet om att tänka ur köparens perspektiv. Homestyling innebär att man en professionell stylist gör bostaden attraktiv genom att skapa en livsstil som köpare vill ha. Genom rätt möbler, rätt möblering och häftiga detaljer så lockar man in köpare. Det innebär att dina möbler kan placeras på vinden - något som inte handlar om att de är fula; de passar dig; men kanske inte alla andra. Det är ingen förolämpning utan ett tecken på att smaken är som baken.

 

  • Fixa hallen! Det första som köpare kommer att möta är din hall. Väldigt mycket tyder på att det intrycket kommer att föras över på resten av bostaden. Hallen måste vara optimerad och både estetiskt tilltalande och funktionell på samma gång. Se till att det finns utrymme att hänga jackor på och för att ställa undan skorna. Ett tips är att ställa en skohylla utanför bostaden eller lägga ut tossor. Har du en mindre hall - vilket inte är ovanligt - så kan du med fördel inreda med speglar. Ta gärna hjälp av en snickare för att platsbygga lösningar om det krävs.

 

  • Städa! Glöm för allt i världen inte att städa. Det är avgörande för hur många som kan tänka sig att gå vidare. Damm, smuts och annat kommer att synas - tro inget annat. Ta gärna hjälp och unna dig en professionell visningsstädning. Det är värt varenda krona!

 

  • Plocka bort. Det är samma sak här som vid homestyling. Du ska sälja in en livsstil - inte alla dina personliga saker. Ju mer luft och space bostaden får, desto mer attraktiv är den för köpare. Plocka undan alla personliga bilder, alla kylskåpsmagneter och allt annat privat.

 

  • Måla om. Ett billigt sätt att ge en bostad ett helt nytt intryck är att måla om. Det tar lite kraft och det tar lite tid - men det finns en tydlig potential som kan ge ett avsevärt mycket högre slutpris. Vitt - eller andra ljusa nyanser - är ofta att föredra då de ger illusionen av större yta. Tänk emellertid på att det ska kännas om ett hem, inte som en avdelning på sjukhuset.

 

  • Ta fram fördelarna. Så, du har en balkong? Se till att visa den från den absolut bästa sidan som går att få fram. En balkong blir ett extra rum och särskilt i Stockholm så är det en värdefull detalj att sälja in med resten av bostaden. Sätt upp lite lampor, lägg ut trall och investera i ett bord och några stolar. Du ska visa att balkongen ger möjligheter till vardagsmys!

 

  • Fixa. Se till att ordna till att små detaljer i bostaden. Nu är läget att kapa till listen i hallen, att spackla över sprickan i taket i köket och att olja in bänkskivan. De små investeringarna är de som bär frukt i slutändan. Om du ser dessa så är det också troligt att potentiella köpare gör detsamma.

 

  • Lägg ut pengar. Det kan löna sig att ta några investeringar i samband med en försäljning. Rådfråga med mäklaren om detta innan. Det kanske inte är läge att lägga 70.000 kronor på att byta till ett helt nytt kök - eller också så är det något som lönar sig. Poängen är att det handlar om fingertoppskänsla och att avgöra vilka investeringar som verkligen lönar sig i längden. Många tänker att de större - nytt badrum, nytt kök - är de som attraherar köpare. I många fall så räcker det att lägga några mindre summor för att sälja till högsta möjliga slutpris.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Solna!

5 Jun 2020