Vad utmärker en bra mäklare?

Vad utmärker en bra mäklare? Vad ska man tänka på innan man väljer och finns det några detaljer som definitivt kan visa att en mäklare är ett sämre val? En bra mäklare är en kombination av många olika detaljer, kunskaper och personligheter. Det är svårt att peka på en konkret sak som skiljer en bra mäklare från en sämre sådan. Mycket handlar dessutom om kundens upplevelse, förväntningar och personliga kontakt med sin mäklare.

Man kan emellertid dels peka på vissa personlighetsdrag hos mer populära mäklare och se vad dessa har gemensamt för att kunna hitta ledtrådar till vad som utmärker en bra mäklare. Dessutom finns det statistik som visar vilka mäklare som lyckats bäst under föregående år; som sålt flest bostäder och till bäst slutpris. Den statistiken ger en viss sanning, men långt ifrån hela bilden. Det är nämligen troligt att flera kunder söker sig till dessa mäklare utan att ha övervägt någon annan. Man gör sitt val baserat på tidigare historik. Men å andra sidan så har också mäklaren i fråga arbetat sig till den positionen och det goda ryktet av leverans i samband med försäljning. Egenskaper som kännetecknar en bra mäklare

Om man ser till bättre mäklare så finns det ofta gemensamma nämnare dem emellan. Gemensamma nämnare som man som potentiell kund med fördel kan eftersöka i samband med att man ska välja en mäklare. Här följer några av dessa:

  • Kunskap. En bra mäklare ska kunna ge kunden trygghet. Det innebär att det ska finnas kunskap inom många olika områden såsom ekonomi, juridik, byggnadsteknik, arkitektur och inom försäljning.
  • Ärlighet: Mäklaren ska vara saklig och ärlig. En sämre mäklare kan lova guld och gröna skogar i samband med en värdering. Når man inte det slutpriset så skapar detta ofta irritation och det kan leda till konflikt. Att vara ärlig och saklig är något som leder till bättre relationer.
  • Erfarenhet. Som inom alla yrken så är erfarenhet och rutin viktiga ingredienser. En mäklare som arbetat under en längre tid har också tillskansat sig fler verktyg och vet hur olika situationer ska hanteras. Detta ska emellertid inte gå ut över en annan viktig egenskap: hungern. En mäklare ska alltid vara på hugget och vilja sälja bostaden som han representerar. Det är viktigt. En mätt mäklare säljer sämre och detta oavsett erfarenhet och år inom yrket.
  • Engagemang: Kunden ska känna att mäklaren är engagerad i projektet fullt ut. Mäklaren ska vara påläst, viktiga fakta och fördelar med objektet ska tydligt framställas i prospektet och mäklaren ska vara lyhörd för kundens önskemål. Det finns skräckexempel i detta där en mäklare själv väljer att företräda andra objekt vid en visning och skickar en assistent till det andra. Vad visar det för kunden?
  • Fantasi: Mäklaryrket är i förändring och har så varit under de senaste tjugo åren. Inte mycket tyder på att detta kommer att stanna av. En mäklare som anammar ny teknik och som vågar använda den egna fantasin kan skapa enorma sug kring en försäljning. Det gäller att våga sticka ut och det gäller att göra det på rätt sätt.
  • Finns med i Fastighetsmäklarinspektionen: En mäklare ska finnas registrerad och listad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Där kan man även se om mäklaren blivit varnad i samband med tidigare försäljningar. Om så är fallet så är det knappast en bra mäklare som du har att göra med.

 

Dessa egenskaper är viktiga och ofta kännetecknade för en bra mäklare. En viktig sak som ofta glöms bort handlar om personkemi. Du som säljare kommer att lägga en väsentlig del av din framtida ekonomi i händerna på din mäklare. En bra affär kan innebära en bättre bostad för dig i framtiden, mer pengar på fickan och ett tryggare liv. En sämre affär innebär lite sämre framtidsutsikter. Det är klart att personkemi och tillit är viktiga ingredienser i detta.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Solna!

17 Feb 2020