Detta påverkar bostadens värde

Hur mycket är din bostad värd egentligen? Det är en fråga som många ställer sig - i synnerhet om man funderar på att sälja bostaden? Vid en värdering så utgår man från flera olika faktorer och växer dessa samman till en helhet. Vilka är då dessa? Detta påverkar bostadens värde.

Det kan finnas många skäl till varför man vill värdera en bostad. Det vanligaste är logiskt: man står inför att sälja och vill veta ungefär hur mycket man kan få ut i rena pengar; något som underlättar i samband med att man ska köpa en ny bostad. Andra skäl till en värdering kan vara att man vill förhandla om sina lån.

En ny värdering - som visar på en värdeökning - kan innebära att man sänker tempot på amortering och därmed också sparar pengar varje månad. Det kan också ge möjlighet att utöka bolånet för att kunna renovera eller för att konsolidera andra lån. Ett tredje skäl till en omvärdering handlar om att ge sig själv en möjlighet att förhandla om räntan. Ren nyfikenhet är, naturligtvis, även det vanligt förekommande.

Några punkter som påverkar värdet

Vad tittar då en mäklare på i samband med en värdering? Det finns några viktiga punkter som ser ut enligt följande:

  • Bostadens skick. Hur ser bostaden ut, hur gammal är den och vad kommer att behöva göras i samband med eventuella renoveringar? En mäklare ser över det allmänna skicket och detta väger tungt i sammanhanget. Samtidigt så tas även fördelar med i beräkningen - balkong, solläge, öppen spis, högt i tak och så vidare. Mäklaren tar med allt i sin beräkning och kan samtidigt - baserat på erfarenhet och kunskap - ge värdefulla tips om vilka förbättringar som skulle kunna leda till ett högre slutpris. Kostnader i drift, bredband. hyra och annat påverkar naturligtvis också.

 

  • Läget. En fin lägenhet i ett sämre läge säljs ofta till ett högre slutpris än vad en bostad i toppskick - men i ett sämre läge - gör. Detta enligt en logiskt tanke där bostaden i sämre skick går att fräscha till, men där man aldrig kan flytta en befintlig bostad till ett mer attraktivt läge. Läget är allt för vissa och särskilt gäller detta i större städer. Hur nära är det till tunnelbanan, finns det grönområden, idrottshallar, skolor, affärer och så vidare? Läget kan också handla om exempelvis havsutsikt och annat. Ju högre upp man kommer i en fastighet, desto högre brukar värderingen bli.

 

  • Marknaden. Marknaden påverkar definitivt värdet. Att en bostad rent historiskt sålts för en viss summa ger inga garantier på att den kommer att säljas för samma pris nu. Marknaden är det som avgör och den är svår att påverka. Ser man till Stockholm så handlar marknaden om att det finns - och historiskt har funnits - ett överskott av människor i förhållande till bostäder. Det påverkar priserna. Man kan även se marknaden ur ett perspektiv som går att manipulera lite. När säljs det flest bostäder? De flesta lägger ut sina bostäder efter jul- och nyår samt efter semestern. Det finns flest potentiella köpare då och det finns således också bäst möjligheter att göra en rejäl vinst. Eller? Saken kan ses ur ett annat perspektiv också. Det innebär även att flest bostäder kommer att läggas ut i januari och i september och att konkurrensen kan vara dödande som en följd av detta. En strategi som kan manipulera och dra nytta av marknaden är därför att lägga ut bostaden innan det stora ruschen och vara bäst i klassen av de som ligger ute till försäljning. Det finns köpare året om, även om det handlar om färre sådana vid vissa perioder än vid andra.
Kontakta oss redan idag - vi värderar din bostad i Solna!

2 Jul 2020