Kan man dra av kostnaden för mäklare på deklarationen?

Att anlita en mäklare i samband med att man ska sälja sin bostad är för många ett självklart val. Man får en trygghet i att en stundande affär sker enligt konstens alla regler, att lagar och regler följd samt att man också kan nå fler potentiella köpare. Däremot finns det också de som väljer bort en mäklare och detta av kostnadsmässiga skäl. Är det då sant att en mäklare kostar mer än de smakar och kan man dra av kostnaden för mäklare på deklarationen?

En mäklare kostar naturligtvis pengar att anlita. Man betalar för en professionell tjänst som handlar om mer än att bara förmedla en kontakt mellan köpare och säljare - man får mycket, väldigt mycket, annat inkluderat i priset också. Som svar på frågan ovan dock så är det ja. Du kan dra av kostnaden för mäklare på deklarationen och detta då den räknas som en utgift för försäljningen. Detsamma gäller för exempelvis Styling, avgiften för att din annons ska synas på Hemnet, eventuell kostnad för besiktning av din bostad och den administrativa kostnaden för avgift till en förvaltare (som finns i vissa bostäder).

Man ska även räkna in andra kostnader som räknas som avdragsgilla i samband med en bostadsförsäljning och här kan exempelvis följande nämnas: Avgifter till bostadsrättsföreningen, avgifter för eventuella pantbrev, kostnad för lagfart, kostnad för överlåtelsebesiktning och kostnad för eventuell juridisk hjälp. Dessa utgifter räknas som inköpskostnader och är alltså möjliga att dra av.

Dra av kostnaden för mäklare

En mäklare hjälper dig med deklarationen

Det handlar således om ett mervärde att anlita en mäklare. Du kan dessutom ta hjälp av den mäklare du anlitar i samband med att du ska deklarera din bostadsförsäljning och genom detta få ut så mycket som möjligt genom att informeras om vilka möjliga avdrag som finns. Den stora vinsten ligger emellertid i följande: en mäklare kan leda till ett bättre slutpris på din bostad.

Det är den stora fördelen. Många tänker inte på att det handlar om ett arbete och att det krävs ett hårt jobb för att sälja en bostad - och till det pris man begär- eller önskar. Ska man sälja utan mäklare - och komma undan arvodet - så måste man vara beredd att lägga ner en massa tid och, i många fall, även pengar. Du ska exempelvis kanske betala för styling, du ska fotografera, du ska skriva en säljande annons, du ska anlita en värderingsman, du ska hålla i visningar - och samla in olika uppgifter, du ska kolla upp en eventuell köpares ekonomi och du ska skriva ett köpeavtal.

Rent juridiskt så finns det många fallgropar och de flesta som säljer utan mäklare blir ganska snart varse om att det innebär en stor uppoffring. Har man - vilket de flesta har - ett heltidsjobb vid sidan av så kan tiden visa sig bli en motståndare: man hinner inte tänka på allt och man begår misstag som i slutändan, på ett eller annat sätt, visar sig blir kostsamma. Därför rekommenderas professionell hjälp i samband med en bostadsförsäljning och i och med att tjänsten, som sagt, är avdragsgill så finns det dessutom ekonomiska incitament att välja den vägen.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Solna!

22 Jan 2020