Tips inför visningen

Tips inför visningen - finns det några saker som kan leda till ett ökat intresse för en bostad? Finns det avgörande detaljer och finns det sådana som kan innebära att man som säljare ser att det krävs omtag och att den visning man givit inte alls drar till sig intresse?

Självklart. En visning är i många fall det avgörande kring huruvida en budgivning kommer att äga rum och ta fart. Visningen är det som ger en eventuell köpare en tydlig bild av objektet och som visar på om annons och bilder som synts på Hemnet talat sanning. Man kan manipulera en bostad genom smart fotografering och genom en säljande beskrivning och därigenom också öka intresset. Det spelar emellertid ingen roll om visningen i fråga visar upp en annan typ av bostad. Ingen köper en villa eller lägenhet utan att först ha sett den, eller hur?

Par med mäklare på bostadsvisningen

Vilken typ av visning är bäst?

Det finns olika typer av visningar och alla dessa har dels olika fördelar och de kommer dels också vid olika tidpunkter i samband med en bostadsförsäljning. Här kommer en kort sammanfattning av dessa.

Öppen visning: En öppen visning är den vanligaste typen av visningar. En sådan innebär att man lägger ut en bestämd dag och en bestämd tid då spekulanter är välkomna att titta närmare på bostaden. En öppen visning är öppen för alla och denna typ av absolut vanligast i större städer - gärna under helgerna. Mäklaren går runt och informerar, lämnar ut prospekt och samlar in information kring de personer som visar särskilt intresse.

Bokad visning. En bokad visning innebär att man som spekulant måste anmäla sig innan. Denna typ av visning är öppen så till vida att alla är välkomna, men alltså med ett förbehåll att man innan måste ta kontakt med mäklaren och säga att man vill komma. Denna typ av visning har en fördel i att den skapar lite mer personlig kontakt och att mäklaren får en bättre överblick kring intresset och av vilka som är intresserade.

Förhandsvisning: Denna typ av visning är även det lite av ett storstadsfenomen. Detta som en följd av att många spekulanter lägger upp ett schema kring bostäder man vill titta närmare på och att man - som en följd av att många öppna visningar sker samtidigt - också måste ge sig själv en bättre chans att hinna med sig. En förhandsvisning kan ske ifall många spekulanter kontaktar en mäklare med detta önskemål. Men, den kan även ges som en följd av att det funnits ett tidigare intresse från en spekulant som, exempelvis, budat på liknande objekt i samma område. En slags förtur.

Privat Visning: Som säljare kan man även välja privata visningar där en- eller flera spekulanter bjuds in särskilt. Det sker ingen annonsering utan en privat visning är en överenskommelse mellan mäklare och potentiella köpare. Ett annat alternativ till varför en privat visning kan äga rum handlar om att en spekulant - av olika skäl - missat en öppen visning och vill se objektet trots detta. Detta kan innebära att mäklaren visar bostaden under en vanlig vardag och där man, som en följd av detta, inte hunnit förbereda sig på samma sätt som inför den öppna visningen.

Tips som du inte får missa

Oavsett visning så bör man tänka på några viktiga saker. Man ska vara medveten om att en visning innebär att spekulanter får fri tillgång till bostaden och att man också rent fysiskt kan bilda sig en uppfattning om skicket. Detsamma gäller för olika sinnen där lukten är ett typiskt sådant som används i samband med att man går på en visning. Här följer några tips att använda inför en visning av en bostad:

  • Styla. Även om du inte väljer att anlita en professionell stylist så måste du se till att styla din bostad. Läs gärna på innan, titta i inredningsmagasin och försök att hänga med i trenderna. Nyckeln och huvudregeln inom styling är att less is more , det vill säga: plocka undan och visa upp en bostad som har lite mer rymd. En annan viktig tanke är att bortse från den egna stilen. Du kanske gillar det storblommiga överkastet, din gamla öronlappsfåtölj och den överfulla bokhyllan. För en spekulant kan allt detta upplevas som både rörigt och för personligt. Plocka gärna bort fotografier på familjen också.

 

  • Städa noggrant och grundligt. Det måste vara rent vid en visning. Saknar du tid att städa så bör du anlita en städfirma. Ingen vill köpa en bostad som ser smutsig ut eller som luktar konstigt som en följd av bristande städning.

 

  • Vädra ur. Det behöver inte dofta kanelbullar under visningen, men däremot ska det lukta fräscht. Se till att vädra ur ordentligt och se till att piska alla mattor, sängkläder och övriga textilier innan också.

 

  • Fixa till ytskikten. Spekulanterna kommer att syna din bostad i sömmarna. Gå ett varv med penseln och fräscha till listerna. Se till att skruva fast alla dörrhandtag och snygga upp även i allmänhet. Om så krävs så ta professionell hjälp. Du kommer att tjäna på detta.

 

  • Informera grannarna. Det kan vara schysst att informera grannar om att du ska ha visning. Det är även något du kan tjäna på. Grannarna kan, tack vare detta, undvika att väsnas så mycket och skjuta eventuella reparationer på framtiden som en tjänst till dig.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Solna!

28 Jan 2020