Mäklare Solna

Vi hjälper dig att hitta en bostad i en växande stadsdel | 08-29 88 80

Tips inför bostadsaffären

ANVÄNDBARA TIPS INFÖR BOSTADSAFFÄREN

Det många saker som man bör tänka på innan man slår till och köper ett nytt boende. Här går vi punktvis igenom ett antal viktiga saker att tänka på inför bostadsaffären.

Förberedelser

Ett bra tips är att gå på många visningar. På det sättet får du koll på det aktuella prisläget och vad en lägenhet är värd. På det sättet får du veta om du betalar ett över- eller underpris för just ditt boende.

Att jämföra med andra lägenheter kan också vara mycket fördelaktigt. En koll på vad objekt i ditt område eller ett liknande område kostar kan ge en bra fingervisning på prisläget. Dock är det viktigt att inte bli för fixerad vid priset. Ta en titt på månadskostnaden också, det kan på sikt bli mycket avgörande för din trivsel och ekonomi.

Visningen

Glöm inte bort att du som köpare har undersökningsplikt vid visningen. Det betyder att du inte kan klaga på fel i efterhand, om det har funnits möjlighet för dig att upptäcka felen vid visningen.

Var därför riktigt noggrann när du är på visning. Kontrollera i alla hörn och utrymmen, under mattor och bakom tavlor. Kolla upp när badrum och kök renoverades senast och be om intyg. Glöm inte heller att kontrollera förråd och tvättstuga noga.

Vid sidan om visningen kan du också vinna mycket i längden på att låta en besiktningsman kolla in din bostad. Det kan kosta en slant, men om det finns något som inte känns rätt kan det mycket väl vara värt det.

Även om det gäller att vara noggrann och petig så gäller det också att vara realistisk och inte skrämmas av fula tapeter och smaklös inredning. Kolla istället in hur lägenheten är planerad. Skulle du trivas där? Finns vettiga förvaringsmöjligheter? Det är svårt att flytta väggar, men det går att måla om en ful tapet.

Lånelöftet

Du måste ha klart med lånelöftet innan du kastar in dig i en rafflande budgivning. Ta kontakt med flera olika banker och förhandla för att få en så fördelaktig ränta som möjligt. Du bör också kontrollera om ditt lånelöfte gäller när det väl är dags för affär. Det kan exempelvis handla om att din ekonomiska situation förändrats sedan du fick klart med lånelöftet.

Kontrollera föreningen

Om du köpt bostadsrätt så är det alltid rekommendabelt att kolla upp föreningen ordentligt. Ring upp ordföranden och skaffa dig en bild av föreningen. Är det några renoveringar på gång? Hur mycket jobb förväntas medlemmarna utföra? Det kan också vara en bra idé att kolla föreningens årsredovisning. Är den svag så kan du nog räkna med hyreshöjningar i framtiden.

Budgivningen

När du väl är framme vid budgivningen så är de viktigaste att inte låta sig ryckas med. Bestäm en gräns på förhand och gå inte över den. Är du väl förberedd så kan du värdet på lägenheten och kommer inte att betala ett överpris. Sedan är det viktigt att du väljer en strategi som passar dig. Följa med i strömmen eller slå till med ett högt bud direkt? Det är en smaksak, och det är omöjligt att veta på förhand vilken taktik som kommer att gå bäst.

Vi hjälper dig att sälja – eller att hitta drömboendet!